Eмоциите като огледало

Вероятно можете да сетите за свой колега или роднина, който има навика да демонстрира пренебрежение към вас пред всички останали. Отправя ви хапливи забележки или коментира с ирония вашите реплики.

Сещате ли се за такъв човек в обкръжението си? Всеки път, когато сте в компанията му, вие се чувствате раздразнен и усещате как гневът се надига във вас. Иска ви се веднъж и завинаги да го поставите на мястото му – да повишите глас, да настоявате той да спре с иронията и да започне да се държи с вас с уважението, което заслужавате.

Вероятно ще ви олекне и ще се почувствате като победител. Но, всъщност, ще му направите услуга, ако избухнете пред всички и дадете воля на своя гняв. Ще се окаже, че той е бил “прав” за вас през цялото време.

Много по-добре би било да овладеете емоцията и да я насочите в конструктивна посока. Това означава да “поровите” малко в себе си и да намерите отговори на въпросите: “Защо, всъщност, изпитвам гняв? Какво точно прoвокира в мен това усещане? Какъв би бил най-правилният изход за мен от тази ситуация?”.

Когато започнете да използвате своите емоции като източник за себепознание, ще бъдете наясно, че не думите на вашия досаден колега или роднина са причината за вашето раздразнение, а значението, което вие им придавате.

Ако искате да се научите да се справяте умело в подобни ситуации, усъвършенствайте своята Емоционална интелигентност като се включите в:

“ЕМОЦИОНАЛНАТА ИНТЕЛИГЕНТНОСТ – МОЩЕН РЕСУРС ЗА ПОСТИГАНЕ НА РЕЗУЛТАТИ” ОНЛАЙН ОБУЧЕНИЕ!

 

 

Добави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *