Какво е коучинг и как помага на хората

Въпреки, че коучинга придоби популярност през последните години, все още остава неясно, какво е това всъщност и по какъв начин помага на хората.

За да можете да усетите същността на коучинга, ще ви помоля да си представите, че се намирате в гъста мъгла.

Пред вас и около вас нищо не се вижда. Стоите известно време в тази ситуация и в един момент осъзнавате, че все пак трябва да тръгнете нанякъде.

Опитвате се да се огледате наоколо, но не виждате нищо друго освен белия воал на мъглата. Не смеете да предприемете никаква крачка, защото нямате представа в каква посока да поемете. Освен това не знаете дали някъде около вас няма препятствия – камъни, пропасти или нещо друго…

Несигурността ви блокира и вие не смеете да предприемете никакво действие.

И сега си представете, че до вас се появява човек, който ви казва: “Знам как да разчистя мъглата около теб и ти ще можеш да видиш ясно цялата ситуация, ще можеш да прецениш, кой е най-добрия за теб път и точно накъде трябва да тръгнеш. Освен това, ще повървя с теб по пътя, който избереш и ако отново се озовеш в мъгла ще ти помогна да я разчистиш и ще те науча как сам да разчистваш пътя пред себе си занапред.”

В този момент вие ще имате два избора пред себе си:

1.Да се опитате сами да вървите през мъглата или
2.Да се доверите на човека, който е до вас, да приемете помощта му и много по-бързо и по-безопасно да извървите пътя, който е пред вас

И сега вероятно си мислите, че вие обикновено не сте в непрогледна мъгла и имате обективна представа за ситуациите, в които се намирате. В много от случаите, вероятно сте прави. Искрено вярвам, че хората имат силата и способността да се справят с голяма част от предизвикателствата по пътя си.

Има две основни ситуации, в които обикновено се нуждаем от коуч, който да ни подкрепя по пътя ни:

1.Когато в дадена ситуация ни е наистина трудно да вземем решение какво точно да правим и кое е най-доброто както за нас, така и за другите участници в ситуацията.
2.Когато имаме ясна цел и искаме да стигнем до нея възможно най-бързо.

Нека ви дам примери за въпроси, с които много често се сблъсквам в практиката си като коуч.

Да напусна ли старата си работа, от която не съм удовлетворен и да рискувам да последвам мечтите си?
Да обвържа ли живота си дългосрочно с партньора, с който съм в момента?
Как да постигна разбирателство с родителите си, с партньора си, с децата си?
Как да се освободя от своята неувереност?
Как да избера, коя е най-добрата посока за професионалното и личностното ми развитие?
Как да се освободя от връзка, която се е изчерпала?
Как да бъда по-щастлив и удовлетворен в живота си?
Как да имам доходи, които да ми носят финансова сигурност?
Как да постигна баланс между работните си ангажименти, семейството и нуждата ми за лично време?
Как да бъда наистина добър родител?
Как да преодолея страха си от говорене пред публика?
Как да управлявам времето си, така че да успявам с всички задачи?

Това са трудни въпроси. Хората, които са изправени пред такива ситуации трябва да вземат решение, да направят избор. Този избор ще има последствия и ще определи голяма част от случващото им се в следващия отрязък от пътя им. И именно затова искат да са сигурни, кой е най-добрият избор и как точно да го осъществят на практика.

Във всяка една от тези ситуации, коучът е вашия партньор, който ви помага да разчистите всички:

  • Заблуди
  • Остарели вярвания
  • Страхове
  • Колебания
  • Неувереност
  • Всякакъв вид пречки

и да постигнете яснота за избора, който най-бързо ще ви отведе до желаното от вас и да предприемете действие.

Резултатите, които постигаме в живота си се определят от изборите, които правим и от действията, които предприемаме, за да превърнем тези избори в реалност.
С помощта на коуча вие избирате най-доброто за вас и за ситуацията, в която се намирате, решавате какви стъпки да предприемете и действате.
Коучингът е фокусиран и целенасочен подход, който подпомага хората да изяснят какво точно искат, да вземат най-добрите за тях решения, да действат и да постигат своите цели като преодоляват всички препятствията по пътя си.

Ако желаете реални резултати в живота си или ако сте изправени пред ситуация, в която ви е трудно да вземете решение можете да се свържете с мен Диана Господинова и да поговорим за това, как мога да ви бъда полезна. Повече за мен можете да видите тук: Диана Господинова – Life & Business Coach, NMCD

Първата среща е безплатна за вас и има за цел да се запознаем, да споделите какво искате да постигнете и да изясним как бих могла да ви бъда полезна. Срещата се провежда по Скайп. Възможна е среща на живо само в гр.Стара Загора.

За насрочване на своята безплатна среща с мен можете да ми пишете на имейл: dgospodinova@mcentersz.com или директно да резервирате удобен ден и час в нашата система по-долу:

Ако тази публикация ви е харесала и ви е била полезна, споделете я с бутоните по-долу, за да достигне до повече хора. Благодарим ви!