Искаш ли емоциите ти да работят в твоя полза?

Искаш ли емоциите ти да работят в твоя полза?Да си с висока емоционална интелигентност означава да боравиш умно със собствените си емоции и да използваш емоционалната информация, за да вземаш по-добри решения в живота си.

Хората с висока емоционална интелигентност са:

  • по-разбиращи
  • по-осъзнати
  • по-целенасочени

И постигат повече успех в живота си.

Добрата новина е, че емоционалната интелигентност е набор от специфични умения, които могат да се научат и усъвършенстват. За придобиването на тези умения, както и за всички други, има два необходими компонента:

  • Да придобием необходимите за тези умения знания
  • Да прилагаме на практика тези знания

Сигурно се питате “Какви точно умения трябва да развивам, за да имам по-висока емоционална интелигентност?”

Ето няколко от тях и идеи от къде можете да започнете да ги развивате.

Повишаването на емоционалната интелигентност може да се разгледа като непрекъснат цикъл от три основни стъпки:

  1. Опознаваш себе си
  2. Избираш себе си и кой искаш да бъдеш
  3. Изразяваш себе си и да даваш своя принос

Развиването на емоционалната интелигентност на всеки от нас е като спираловидно движение по тези три стъпки.

Да опознаваш себе си

Всеки един от нас изпитва емоции през цялото време. Вашите какви са? Познавате ли не само най-явните си емоции, но и онези, които присъстват като фон във вашия живот?

Всяка изпитана от нас емоция носи много ценна информация. Разчитате ли тази информация и използвате ли я за да правите по-добри за вас самите избори?

Да избираш себе си и кой искаш да бъдеш

Когато дадена ситуация в живота ви започне да ескалира, можете ли “да натиснете бутона пауза” и да си дадете време да помислите върху най-ефективния изход? Животът е изпълнен със ситуации, които ни поставят на изпитание, но повечето от тях не изискват от нас реакция на момента. Повечето от ситуациите могат да бъдат овладени спокойно, ако можем да управляваме себе си.

Във всяка ситуация има множество варианти за реакция. Успявате ли да виждате различните варианти? За да виждате възможните опции е необходимо да можете да променяте мислите си, да предизвиквате в себе си нови чувства, с които да променяте състоянието си, да експериментирате с нови действия. Това са умения от емоционалната интелигентност.

Да изразяваш себе си и да даваш своя принос

Вашият избор е от значение. Начинът, по който реагирате на ситуациите в живота си въздейства на другите около вас и на самите вас. Така, че вашия избор определя бъдещето на ситуацията и въздействието й върху всички участници в нея. Какво искате да е вашето въздействие върху света около вас?

Ако този текст ви е дал по-дълбоко разбиране за емоционалната интелигентност и е породил желание да започнете да развивате своите умения за работа с емоциите, можете да направите първата стъпка и да се запознаете с нашето най-ново онлайн обучение “ЕМОЦИОНАЛНАТА ИНТЕЛИГЕНТНОСТ – МОЩЕН РЕСУРС ЗА ПОСТИГАНЕ НА РЕЗУЛТАТИ”. Обучението стартира на 1 ноември и в момента тече ранната регистрация за него. Вижте повече оттук:

Научете повече за обучението

Ако този материал ви е бил полезен, споделете го, за да помогне и на други. Благодарим ви!

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *