Networking или как успешно да създадем своя мрежа от контакти?

Какво означава нетуоркинг и какво го отличава от обикновеното общуване?

Най-точният превод на думата networking е “създаване на мрежа от контакти” в социална, но най-вече в бизнес средата. Ползите от създаването на контакти са много. Повече и надеждни контакти означава по-широк достъп до информация, последни новости или възможности за постигане на целите.

Ако търсите промяна или израстване в кариерата – освен знания и умения, са ви необходими и подходящи контакти – хора от професионалната среда към която се стремите. Те могат да ви помогнат със съвет, насоки или референции, ако е необходимо.

Ако сте собственик на бизнес – мрежата от контакти ще ви позволи да печелите повече клиенти и да изградите репутация.

За да създадем успешна мрежа от контакти трябва да владеем тайните на доброто общуване и да добавим към тях някои допълнителни “екстри”. Ето кои са те:

  1. Изградете ясна представа за себе си и какво можете да предложите на останалите хора от своята мрежа. Помислете в какво сте добър и като какъв специалист бихте искали да ви познават. Трябва да се научите да представяте себе си и своите продукти/умения по такъв начин, че хората да се сещат точно за вас, когато имат нужда от този вид услуга.
  2. Какъв образ ще изградите за себе си е важен елемент от нетуоркинга, но имайте предвид, че ако през цялото време говорите за себе си и своите постижения, шансовете да създадете контакти са минимални, даже нулеви. Ако искате да спечелите своя събеседник, интересувайте се от него и неговите успехи. За тази цел ви е необходима добре развита емоционална интелигентност. Ако притежавате емпатия, ще можете да усетите какво е важно за човека срещу вас, какво го вдъхновява и как вие бихте могли да му бъдете полезен. Опитвайте се да се поставите на негово място и да спечелите доверието му занапред.
  3. За да се изгради успешна мрежа от контакти са необходими време и непрекъснати усилия от ваша страна. В днешно време има много и различни начини да поддържате комуникация с хората, които смятате, че са важни за вас. Дори когато постигнете своите цели, не прекъсвайте връзката. От време на време напомняйте на съответния човек, че той все още е важен за вас и държите на вашето познанство.

Някои хора, тези с по-висока екстравертност, се раждат с дарбата да общуват и да създават контакти. На тях целият процес им носи удовлетворение и им се отдава с лекота.

Ако, обаче, вие сте интроверт и обичате да прекарвате повече време сам, вместо сред хора, то нетуоркингът може да се окаже истинско предизвикателство за вас. Не се отчайвайте! Ако познавате добре себе си и сте наясно какво искате да постигнете, ще намерите своята мотивация за създаване и поддържане на контакти. Съобразете целите и действията си с особеностите на интровертната си натура и нетуоркингът може дори да ви се стори забавен.

Ако тази публикация ви е била полезна, моля споделете я, за да помогне и на други. Благодарим ви!

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *