Пролетно почистване на ума и душата

Пролетта е сезон на прераждане, обновяване и растеж. След като прекарахме зимата, сгушени на топло, време е да отделим няколко минути за да направим равносметка на това къде сме се насочили и накъде бихме искали да вървим … или да се развиваме? Точно както правим пролетно почистване на дома си, добре би било да прочистим тялото и духа си. Погледнете на това упражнение като на “преподреждане на папките” в ума ви и “изхвърляне на боклука” от душата ви!

Вземете лист и химикал и потърсете отговори на въпросите от 3те групи:

  1. Изхвърляне на всичко старо: Какво държите все още в живота си, но бихте искали да се освободите от него? Това биха могли да бъдат повтарящи се нагласи, начини на реагиране на ситуации, или мисловни модели, които не ви помагат, както и конкретни задачи, които ви спъват. Просто помечтайте малко и направете списък на всичко, което бихте искали да СПРЕТЕ да правите точно сега, ако имахте тази възможност.
  2. Приветстване на новото: След като открихте старите неща, които не ви помагат в живота, време е да “наторите” своята умствена градина. Преценете с какво разполагате, като направите списък на всичко, което в момента е ДОБРО във вашия живот – което ви служи добре; нещата, които искате да продължите да правите (те са като трайните насаждения в градината; красотите, които искате да виждате отново и отново). След това към тях добавете всичко, което бихте искали да ЗАПОЧНЕТЕ да правите – новите неща, които искате (напр. вашите цели и мечти). И големите и малките ви стремежи могат да бъдат включени в този списък, не ги крийте.
  3. Засаждане на семенцата: Сега след като вече сте наясно кое е добре за вас, кое не е и какво искате да добавите, време е да засадим семенцата на промяната с ясни намерения. Напишете ги на хартия, така че да ги виждате и да не ги забравяте. Ако трябва да си освободите време и енергия за да преследвате нови си цели, помислете кои свои задължения може да прехвърлите на друг човек, как бихте могли да поискате помощ или да пренаредите графика си. Не забравяйте, че цветята не разцъфват за една нощ, така е и с добрите намерения. Бъдете реалисти и знайте, че всяка малка стъпчица в посока към мечтите, ви доближава към тях и е по-добре от пълното бездействие.
  4. Нека расте! След като знаете какво искате да расте в живота ви, правете ежедневни усилия за да запазите намерения си. Въпреки че всичко започва само от една мисъл, тя може да притежава огромна сила и да стане реалност, ако я преследвате. Стъпките, които правите всеки ден за да реализирате своите намерения, могат да бъдат малки, а понякога това, което предстои, да ви плаши, но не се отказвайте! Ако сте излезли извън зоната си на комфорт за да се случват нещата, това е добър знак, който означава, че се развивате.

Когато се отказваме от нещата, които ни дърпат назад, си осигуряваме енергия и време, за да преследваме новите си мечти. Чрез последователни действия, ние създаваме инерция и градим доверие, перфектната среда за да поникнат велики неща. Това е сезонът на личностно израстване и пробуждане!

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *