Искрено и лично за пътя към себепознанието

Разговор с Диана Господинова

  1. Какво означава за теб да познаваш себе си?

В  чисто прагматичен план да познаваш себе си според мен означава да имаш онази ключова информация за себе си, чрез която да можеш да правиш правилни избори за теб самия в живота ти, за да живееш в хармония със себе си.

След много търсения стигнах до извода, че тази информация се състои две основни области:

  1. От най-важните за нас неща т.е. нашите ценности и
  2. От непроменливата същност на нашия характер т.е. личностните ни характеристики.

Тези две области са относително постоянни за човека през целия му живот и ако живеем в съответствие с тях усещаме, че животът ни има смисъл и се чувстваме удовлетворени.

Разбира се, добре е да познаваме себе си  и в други области, но целта на това познание е по-скоро да знаем в какво можем да се усъвършенстваме и развиваме, докато при ценностите и личностните ни характеристики става въпрос за цялостното ни  усещане за стойност и смисъл в живота.

Други много важни области на самопознанието са силните ни страни и познание за мъдростта на тялото ни.

  1. С какви препятствия се сблъска, докато опознаваше себе си и как се справи с тях?

Може би най-сложното нещо докато не познаваш себе си в необходимата дълбочина  е „бъркотията”, вътрешния хаос, липсата на център, който да е устойчив независимо какви са обстоятелствата в живота ти.

Диана ГосподиноваДокато опознавах себе си, аз не осъзнавах тази „бъркотия”, защото това беше естественото състояние, в което се намирах през повечето време. Едва по-късно успях да направя разликата. Сега вече знам, че липсата на дълбоко себепознание води до вътрешен хаос и непрекъснато лутане, защото нямаш ясен ориентир, спрямо който да вземаш решенията в живота си. А като нямаш ясен ориентир вземаш решенията си на база на нечие чуждо мнение, на външно внушение или пък на база на моментното си настроение, което също може да те подведе т.е. оставяш съдбата си в ръцете на външни фактори или на самозаблуди.

При мен справянето с „бъркотията” и опознаването на себе си не стана с магическа пръчка. Това си беше дълъг  процес на търсене. Спомням си ясно един момент, в който толкова много се ядосах на самата себе си, защото непрекъснато имах някакви дилеми за решаване, все бях в някакви драми, с които трябваше да се справям, че в някакъв  момент просто избухнах сама на себе си „Омръзнаха ми твоите глупости!” Вече се бях отегчила сама от себе си и от постоянната бъркотия вътре в мен. Може би това е бил някакъв момент на насищане, който доведе до твърдото ми решение да намеря начин да се подредя и да заживея във вътрешна хармония. Сега като се замисля едно от най-важните неща, за да постигне човек това състояние на себепознание и хармония е да вземе твърдо решение, че го иска в живота си и наистина да се стреми към него. Едно такова решение дава нужната мотивация, за да се търси навътре в себе си и да се извърви пътя.

  1. Как се промени животът ти/ ежедневието ти, когато започна да разбираш себе си по-добре?

Най-видимия ефект е, че животът ми се опрости значително. Вече не водя битки, които не са важни за мен.Изключително съм фокусирана върху важните за мен неща. Когато вземам решения, които касаят мен се доверявам на самата себе си и на собствената си преценка. Друг ефект е, че много ясно знам собствените си граници и си ги отстоявам без проблем. Отношенията ми с хората са много хармонични. Някак когато започнах да разбирам себе си по-добре, започнах да разбирам и другите и това истински подобри взаимодействието ми с тях. Грижа се за тялото си, да е здраво и в добра физическа форма и го правя с удоволствие. Ако мога да обобщя, като цяло живея в хармония със самата себе си.

  1. Какви станаха взаимоотношенията ти с хората около теб?

Не знам как да го опиша и дали ще ме разберете, но като цяло може да се каже, че имам много качествено взаимодействие с хората. Аз никога не съм обичала повърхностните взаимоотношения, но сега общуването е някак дълбоко, човешко, искрено и пълноценно. Богата работа!  Но важно е да уточня, че едновременно с  търсенията ми в посока самопознание, аз развивах и много други специфични умения свързани с общуването, емоционалната интелигентност, коучинга и управление на вътрешните процеси. Освен това изчетох много духовна литература, медитирам, правя йога. Предполагам, че цялата тази комбинация доведе до момента, в който се чувствам в хармония не само със самата себе си, но и с другите и със света около мен.

И още нещо може би е важно да споделя. Това, че обичайното ми състояние е хармонично, не значи, че нямам предизвикателства и моменти, в които ми е трудно. В такива трудни ситуации имам едно умение, което много ми помага. Заставам в позицията на страничен наблюдател и от тази позиция разглеждам себе си, емоциите си, ситуацията, в която се намирам и предизвикателството, което е пред мен. В тази безпристрастна позиция много по-лесно и много по-бързо виждам правилното за мен самата решение. Това е умение, което развиваме в обучението „Емоционалната интелигентност – мощен ресурс за постигане за резултати” и  е част от вътрешната игра,  за която говоря във всички наши програми.

Ако се върна в началото на разговора – себепознанието и уменията, които развих ми помагат да правя добри избори за самата себе си и да вземам решения, които са в хармония с мен и така чувствам, че живея стойностен и смислен живот.

  1. Как би окуражила всички, които искат да работят върху себе си?

Нека да се опитат да си представят какво би било, ако целия хаос в главата им, тревоги, съмнения и страх се заменят с хармонични и подкрепящи мисли и спокойствие, водещи до усещането за пълноценно преживяване на всеки един момент. Ако само за миг успеят да се потопят в това усещане, ще поискат винаги да пребивават в него. И то е разбираемо, защото е прекрасно.

Аз искрено вярвам в това, че вътрешното ни състояние определя външната ни реалност. Така, че ако искате да живеете в хармоничен свят навън е важно да постигнете първо хармонията вътре в себе си. Наистина си струва усилието!

  1. Коя е първата стъпка, която би ги посъветвала да направят? Откъде да започнат?

Всеки един от нас натрупва познание за самия себе си през целия си живот. Процесът е непрекъснат и всеки човек е на различен етап от него. Следващата стъпка, ще зависи от това на какъв етап се намира човека. Но ако все още не знаете своите ценности или не сте сигурни кои са вашите личностни характеристики, които са в основата на вашия характер, трябва да започнете оттам.

Аз открих ценностите си по трудния начин и ми отне години търсене. Сега вече знам, че има и по-лесен начин. С една по-продължителна коучинг сесия, в рамките на 2-3 часа можете да имате такава яснота за най-важните принципи в живота си, каквато не сте си представяли. Личностните си характеристики можете да научите също много лесно. С нашия професионален психологически тест ще ги имате с големи подробности и съвети до три дни след като попълните теста. Така, че за около три дни можете да знаете едни от най-важните неща за вас самите.

Онези, които вече имат това познание за себе си  мога да преминат към по-сложната част –как да променят ежедневието и навиците си така, че да започнат да живеят в синхрон с най-важните за тях неща. Всъщност това е истинското предизвикателство. Не е нужно да правите промяната изведнъж и във всички области от живота си. Просто започнете отнякъде и продължавайте стъпка по стъпка докато не заживеете мечтания от вас живот. Важното е да го решите твърдо и да не се отказвате! Как ще изживеем живота си зависи само и единствено от нас. Изключително важно е да вярвате в това с цялото си сърце, защото тогава ще спрете да търсите “виновните” и ще насочите енергията си към това сами да подобрите живота си. Уверявам ви, че ако постъпите така, резултатите няма да закъснеят!

 Пожелавам успех на всички по пътя към себепознанието и хармоничния живот!


Ако този материал ви е бил полезен, споделете го, за да помогне и на други. Благодарим ви!

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *