Най-често срещаните причини да не постигаме целите си

Най-често срещаните причини да не постигаме целите сиДа си поставим правилните за нас цели е не съвсем лесна задача. Да успеем да ги постигнем, понякога също се оказва голямо предизвикателство!

Предлагаме ви списък с най-често срещаните причини, поради които не успяваме да постигнем своите цели, и идеи как да се справите с тях.  Бъдете искрени: някои от тях са ви много добре познати, нали?

1. Нетърпеливи сте да постигнете желания резултат.

Истината е, че за да променим своите навици или за да усвоим нови, е необходимо време. Колкото и силно да е желанието ви, няма да успеете да промените живота си за една нощ. Особено ако се опитвате да се освободите от лош навик и се опитате да си наложите някакви ограничения. Защо да си създавате този стрес?

Стратегии за справяне: Постепенно включвайте в ежедневието си нещо положително и приятно. Например, ако се опитвате да отслабнете, не минавайте изведнъж на драстична диета, защото това може да се окаже изключително изпитание. Вместо това започнете с нещо по-лесно: пийте повече вода, след това добавете повече плодове и зеленчуци към менюто си. Вместо да “спринтирате”, направете “маратон” по свой вкус.

2. Не обмисляте достатъчно добре какви действия ще доведат до желания от вас резултат.

Имате точно определена цел, но неясен план за постигането й. Опитвате различни неща, стараете се да бъдете гъвкави, но не се доближавате до целта.

Стратегии за справяне: След като вече сте определили своята цел, помислете кои действия ще ви помогнат най-бързо и ефективно да я постигнете. Най-добре оставете настрани метода “проба-грешка”. Съсредоточете своите усилия върху действията, които ще ви отведат по-бързо до желаната цел.

3. Не вярвате достатъчно в себе си.

Неуспехът може да бъде обезсърчаващ. Може също така да разклати самоувереността ви в много голяма степен. Но не бива да позволявате на съмненията да ви надвият.

Стратегии за справяне: Правете малки крачки всеки ден и не пропускайте да се чувствате горди при всеки успех.

4. Отделяте повече време за размисли и по-малко за реални действия.

И най-добрата книга за самопомощ в света няма да ви помогне, ако не предприемете действия. Търсите вдъхновение, знания и насоки, но прилагате ли ги на практика?

Стратегии за справяне: Планирайте, анализирайте, но не забравяйте да “запретнете ръкави” в подходящия момент.

5. Целият път не ви доставя удоволствие.

Възможно е да се откажете да преследвате своите цели и да загубите мотивация, ако действията, които трябва да предприемете ви изглеждат скучни или досадни.

Стратегии за справяне: Когато изготвяте своя план, изберете дейности, които ще ви доставят удоволствие и приятни емоции. Какво по-хубаво от това да постигнете целта си и едновременно с това да се забавлявате!

6. Полагате свръх-усилия.

Преследвайки своите цели, понякога се опитваме да надскочим своите възможности. Но никой не е в състояние винаги да е в топ форма.

Стратегии за справяне: Намирайте време за почивка и възстановяване на силите. Целта не е да добавите допълнителен стрес към живота си, а да го премахнете.

7. Не проследявате напредъка си.

Гледате единствено към крайната цел и не забелязвате ежедневния прогрес.

Стратегии за справяне: Периодично и най-добре писмено отбелязвайте своя напредък. Не збравяйте да се наградите за всеки малък успех. Това ще ви мотивира да продължите напред!

8. Не намирате подкрепа от околните.

Трудно е да останете мотивирани, когато се чувствате сами. Добрата новина е, че съвсем не сте сами!

Стратегии за справяне: Споделете с приятели каква цел се опитвате да постигнете; потърсете съмишленици или хора, които вече са изминали този път. Бихте могли да разменяте информация и да бъдете полезни един на друг.

9. Вие знаете какво искате, но не и защо го искате.

Основната причина, поради която хората не постигат своите цели е: знаят какво искат, но не и ЗАЩО не го искат.

Например: искате да сте във форма и да отслабнете… но ЗАЩО тази цел е важна за вас? Зад желанието ви могат да стоят различни ценности, вярвания или нужди:

за да бъдете добър пример на околните?

– за да се чувствате по-самоуверени?

– за да имате повече енергия?

Стратегии за справяне: Поровете малко по-надълбоко в себе си и си изяснете какво стои зад целта; какво точно искате да постигнете. Бъдете уверени, че всичко зависи единствено от вас. Затова просто бъдете верни на себе си.

Изяснете напълно своята цел, визуализирайте я в съзнанието си, съберете целия си кураж и вървете смело напред!

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *