Интернет, пристрастявания, осъзнаване

Интернет, пристрастявания, осъзнаванеПробвали ли сте да сте в обичайното си ежедневие, но да не ползвате интернет през целия ден? На мен съвсем наскоро ми се случи.

Ето какви осъзнавания и прозрения породи в мен този опит:

  1. Мога да живея без интернет, но определено ще ми липсва.
  2. Неусетно съм станала мързелива в помнене на неща и разчитам на технологията да ми напомня.
  3. Неусетно съм се пристрастила към това да мога по най-бързия начин да науча каквото ме интересува. Установих, че през кратки периоди от време имах импулс да потърся нещо в Гугъл.
  4. Свърших толкова много работа в реалната реалност, че на моменти се чудех какво още да направя.
  5. Съзнанието ми беше значително по-ясно защото не беше претрупано с информация.
  6. На няколко пъти имах импулс да си проверявам пощата и като не можех, се появяваше мисълта да не изпусна нещо важно.

Ето и изводите:

1. От изключителна важност е да изграждаме в себе си умението за самоконтрол и дисциплина.

В конкретната ситуация има два аспекта – в единия да можем да си наложим да прекарваме балансирано време в реалната и във виртуалната реалност. В другия да можем да си налагаме ограничения относно това каква и колко информация допускаме до себе си. Информацията е сила, но е различна от истинското познание. Истинското познание идва не само от научаването на нещо, а от преживяването и реалния житейски опит.

2. От изключителна важност е да прекарваме дните си в осъзнато състояние т.е. да осъзнаваме изборите и решенията, които вземаме непрекъснато.

Целият ни ден е изпълнен с множество избори и решения. Голяма част от тях ги правим съвсем автоматизирано  на база на навиците си и ако тези навици ни губят времето има опасност всеки ден систематично и неосъзнато да си губим времето. Ако осъзнаваме избора си в момента, в който го правим има голяма вероятност да изберем по-добри за нас самите неща и такива, които ни водят по по-пряк път към нашите цели.

3. От изключителна важност е да знаем какво е ценно за нас, какво искаме и какви са целите ни. 

Ако знаем  всички тези неща, тогава ще имаме отправна точка на база, на която да правим изборите си и изборите ни ще бъдат добри за нас самите.

Ако искате да развивате своите умения за самоконтрол и дисциплина, ако искате да си изясните, кои са истински важните за вас неща и цели, можете да се включите в най-новото ни обучение “Емоционалната интелигентност – мощен ресурс за постигане на резултати”. Самоуправлението е основен компонент от емоционалната ни интелигентност.

Научете повече за обучението

Очаквам ви, за да се развиваме заедно!

Ако този материал ви е бил полезен, споделете го, за да помогне и на други. Благодарим!

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *