Балансиран ли е моят живот? – коучинг инструмент

Балансиран ли е моят живот? - коучинг инструментКогато ежедневието ни е много динамично, ангажирано и непрекъснато тичаме от една задача към друга е много лесно да загубим своята посока и усещането за баланс в живота ни.

Точно в такъв момент ни е необходимо да се откъснем от ситуацията, да погледнем живота си от птичи поглед и да видим коя част сме пренебрегвали и къде е нарушен баланса.

За да ви помогнем с тази задача, споделяме с вас един подходящ и много практичен коучинг инструмент – “Колелото на живота”. Това е техника използвана от професионалните коуч специалисти, за да подпомогнат своите клиенти да разгледат областите на живота си и да преценят къде е нарушен баланса.

Колелото на живота е мощен инструмент, защото ви дава ярко визуално представяне на живота ви понастоящем, можете да го съпоставите с желаното от вас състояние, да видите къде са областите, в които трябва да поработите и да направите план за постигане на мечтания от вас сценарий.

На графиката можете да видите пример за Колелото на живота. Със синьо е отбелязано настоящото състояние, а с червено желаното.

Колелото на живота

 

Как да използвате техниката

1.Изтеглете нашия безплатен шаблон за колелото на живота оттук. Той е подарък за вас. Можете да го разпечатате и да работите директно върху него.

2. Изберете осем области от своя живот, които са важни за вас и искате да ги балансирате. Ето и няколко идеи:

  • Ролите, които играете във вашия живот: съпруг/а, майка, баща, брат, сестра, служител, експерт и т.н.
  • Области от живота, които са наистина важни за вас: финансова свобода, спокойствие, приятели, пътувания, служба в помощ на другите и т.н.
  • Свободна комбинация от всички неща, които имат истинско значение за вас, например най-важните приоритети във вашия живот.

3. Запишете всяка избрана от вас област срещу всяка “спица” на колелото.

4. Оценете всяка област. В основата на техниката стои идеята, че ще бъдете щастливи и удовлетворени от живота си, ако успявате да постигате  баланс между важните за вас неща. Но в различен етап от живота ни обръщаме внимание на различни неща. Оценката във всяка една област показва какво внимание обръщате на дадената област към настоящия момент. Помислете за всяка една област поотделно и оценете от 0 (малко) до 10 (много) колко е вниманието, което обръщате на тази област в настоящия етап на живота си. Маркирайте резултата като точка на всяка от спиците на вашето колело.

5. Съединете точките на графиката и вижте дали се движи гладко вашето колело на живота.

6. Проектирайте идеалното ниво на вниманието, което искате да отделяте на всяка една от посочените области. Това не означава, че трябва да поставите по 10 на всяка област. В различните етапи на живота ни имаме различни приоритети и ресурси. На този етап се опитайте да отговорите на въпроса: Какво според вас е идеалното ниво на внимание и ресурси, които бихте искали да отделяте на всяка една от областите?

7. Начертайте идеалното колело на графиката си.

8. Направете анализ на разликите. Сега пред себе си виждате, къде са най-големите разлики между желаното и настоящо положение на нещата във вашия живот. Разликите, които виждате могат да се компенсират по два начина:

  • Като намалите вниманието и ресурсите в някои от областите и ги пренасочите към други или
  • Като увеличите активността си в областите, които искате да развиете

Не забравяйте, че не е нужно всички области да са на едно и също ниво, а да бъдат на такова ниво, че вие да се чувствате удовлетворени и доволни.

9. Направете план как да постигнете баланса, който желаете. Започвайки с пренебрегнатите области, какво можете да започнете да правите, за да подобрите баланса? А какво можете да спрете да правите в областите, в които в момента влагате много време и енергия? Ангажирайте се с тези действия, като ги запишете в списъка си със задачи.

Колелото на живота е чудесно средство, което може да ви помогне да подобрите баланса в живота си. То ви помага бързо и графично да откроите областите, върху  които искате да  поработите и да вложите повече енергия и време и тези, които на този етап от живота ви са на удовлетворително ниво.

Предизвикателството пред вас е да превърнете това знание и желание за балансиран живот в конкретна програма за действие.

Пожелаваме ви успех!


Ако този материал ви е бил полезен, споделете го, за да помогне и на други. Благодарим ви!

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *