Емоционална свобода – как да я постигнем?

Да се чувстваме свободни– това е едно най-зареждащите и удовлетворяващи усещания. Съгласни сте, нали?

Когато се чувствам свободна, знам, че имам възможността да избирам, решавам, отказвам или мисля каквото аз преценя. Аз съм господар на себе си!

За щастие живеем във време, в което можем да разполагаме с много и различни свободи. Можем да правим безброй неща без някой или нещо извън нас да ни ограничава. Но много често се получава така, че ние сами ограничаваме себе си. Нашите вътрешни процеси или състояния могат да ни подчинят и да ръководят нашите действия, но по начин, който не е благоприятен за нас самите. Едва след като “бурята” премине, ние осъзнаваме, че всичко е можело да случи по друг начин и е трябвало да вземем друго решение…но вече е късно.

Един от факторите, които могат да ограничат нашата свобода и да пречат на правилната ни преценка, са емоциите. Когато съм гневна, не аз вземам решението, а моят гняв. Той ми посочва само един изход от ситуацията, в която се намирам, и не ми позволява да видя всички останали изходи. Аз не съм свободна да избирам, а просто следвам своята емоция.

Да сме емоционално свободни означава да не позволяваме на своите емоции да ни завладяват и да се превръщаме в тяхна жертва.

Ние притежаваме емоционална свобода, когато:

  • приемем и опознаем емоциите си;
  • започнем да се учим от тях;
  • знаем как да ги управляваме;
  • успеем да ги превърнем в свой съюзник.

Как можем да постигнем емоционална свобода?

Като всяка свобода и тази трябва да бъде “извоювана” с цената на известни усилия и старания от наша страна. Ако искате да се освободите от емоциите си, не трябва да ги отричате или да ги подтискате. Те са част от нас и няма как да избягаме или да се скрием.

Емоционалната свобода се постига, когато успеете да повишите своята емоционална интелигентност.

Разбира се, че процесът не е лесен и от нас се изисква постоянство и усърдие. Да работим със себе си винаги е най-трудно. Но резултатите са най-удовлетворяващи. Спомнете за всички онези моменти, в които сте осъзнавали, че ако гневът, еуфорията или страхът не бяха замъглили съзнанието ви, щяхте да вземете друго решение, да предприемете друго действие. За да не изживявате повече такива моменти, направете първата крачка и вземете нещата в свои ръце. Не бъдете повече жертва на емоциите си.

Извоювайте своята емоционална свобода като използвате правилното “оръжие”, а именно емоционалната си интелигентност.

Какво е емоционалната интелигентност и как можете да я повишите, ще научите ако се присъедините към нашето ново онлайн обучение:

“Емоционална интелигентност – мощен ресурс за постигане на резултати”!

Ако този материал ви е бил полезен, споделете го, за да помогне и на други. Благодаря!

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *